Home Renginiai „ŽYNIO“ KONKURSAS KELMĖS RAJONO MOKINIAMS
„ŽYNIO“ KONKURSAS KELMĖS RAJONO MOKINIAMS
Parašė LIMA Kelmės skyriaus pirmininkas Evaldas Butkus   

       Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos Kelmės skyrius kartu su Šaukėnų Vlado Pūtvio – Putvinskio gimnazija organizavo „Žynio" konkursą gabiausiems rajono mokiniams. Keletą metų tarp istorijos mokytojų buvo svarstyta, kaip sudominti jauną žmogų ir drauge skatinti jo pilietinius jausmus, kaip mokiniams nelabai patrauklius renginius paversti į jiems mielus, tad nuspręsta organizuoti renginį, kurio metu dalyviai gali atskleisti savo apsiskaitymą, išmanymą įvairiose srityse.

         Kas Kelmėje buvo vadinama „Kelmės jašiva"? Kiek žmonių pasaulyje kalba lietuviškai? Kuri pirmoji lietuvė moteris paminėta rašytiniuose šaltiniuose? Kas buvo pavaizduota ant 100 Lt nominalo banknoto? Koks seniausias žemės apdirbimo įrankis Lietuvoje buvo? Kas vadinama Lietuvos Troja? Atsakymus į šiuos ir dar dešimtis kitų klausimų turėjo rasti moksleiviai, suvažiavę dalyvauti savotiškoje eruditų olimpiadoje. Norint į juos atsakyti, nebūtina ištisas dienas sėdėti prie knygų ar mokytis vien dešimtukais – kartais pakanka prisiminti kažkur girdėtą datą, pavardę ar pavadinimą, o kai kuriuos atsakymus galima išmąstyti logiškai ar net rasti gretimame klausime. Laimi tas, kuris geriausiai orientuojasi visuomenėje vykstančiuose procesuose, įsimena svarbiausius įvykius ir faktus, geba pritaikyti sukauptas žinias įvairiose situacijose, priima logiškus sprendimus. Konkursas yra orientuotas ne į vieną sritį, o į visumą. „Žynio" konkursas, skirtas ne tik mokinių erudicijai patikrinti, bet ir Sausio 13-osios įvykiams paminėti.
         Iš viso į konkursą susirinko devyniasdešimt devyni 5-8 klasių moksleivių iš 11 rajono mokyklų. Šiame konkurse vieniems mokiniams norisi patikrinti save, kitiems siekti „Žynio" titulo yra prestižo reikalas. Šiemet didžiausią erudiciją pademonstravo ir rajono „Žynio" titulas bei nugalėtojo prizas įteiktas Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos pirmokei Livetai Karpaitei, kurią konkursui parengė istorijos mokytojas Evaldas Butkus. Antrąją ir trečiąją vietas pasidalijo Vaiguvos Vlado Šimkaus pagrindinės mokyklos moksleiviai R. Mazrimas ir G. Navickas. Tradiciškai kartu buvo surengtas „Žyniuko" konkursas, kuriame jėgas išmėgino 5-8 klasių moksleiviai. Šioje mokinių grupėje sėkmė lydėjo ir rajono „Žyniuku" paskelbtas Kelmės „Kražantės" progimnazijos aštuntokas Justinas Mažukna, mokytojas H. Pocius. Visi konkurso prizininkai buvo apdovanoti padėkos raštais ir atminimo dovanėlėmis, kurias įsteigė LIMA Kelmės skyrius.
      Mes, konkurso organizatoriai, džiaugiamės gausiu rajono mokyklų smalsių mokinių būriu ir tikimės, kad kitais metais konkursas sulauks tokio pat gausaus intelektualių ir žingeidžių mokinių būrio.

 

IMG 20160127 090210-min IMG 20160127 112230-min IMG 20160127 113212-min IMG 20160127 113321-min