Home Renginiai
Renginiai
Geriausi Vilniaus miesto istorijos žinovai susirungs Valdovų rūmuose

"Nebijokim ne tik šautuvo, bet ir žodžio. Žodis neužmuš, jeigu rankos bus švarios. Idėja nugalės, jeigu ją ginsim nuo tų draugų, kurie nori ją išnaudoti. Vėliavos vardas liks garbingas, jeigu ją nešim švariom rankom. <...> Mūsų galioje yra parodyti, kad patrioto vėliava yra garbinga". Vladas Putvinskis

Gegužės 7 d. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmuose vyks finalinis Vilniaus miesto istorijos olimpiados „Vilnius Gediminaičių dinastijos valdymo metu“ turas.  Jame dalyvaus daugiau nei penkiasdešimt 8 – 12 klasių Vilniaus miesto mokyklų moksleivių, geriausiai pasirodžiusių pirmajame ture, vykusiame mokyklose.

Olimpiadą organizuoja Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos Vilniaus skyrius su partneriais: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmais ir Lietuvos edukologijos universiteto Istorijos fakultetu. Šio renginio tikslas skatinti moksleivius domėtis Vilniaus miesto istorija bei tobulinti savarankiško mokymosi įgūdžius.

Finaliniame etape dalyvausiantys moksleiviai bus suskirstyti į dvi grupes: 8 – 10 klasių ir 11 – 12 klasių. Jie ne tik atliks įvairias užduotis, kurių metu bus patikrinti jų gebėjimai ir žinios apie XIV – XVII a. Vilniaus miesto istoriją,  dalyvaus ekskursijoje po įspūdingą muziejų – Valdovų rūmus. Užsiėmimai suplanuoti ir mokinius lydintiems mokytojams – jie dalyvaus edukacinėje programoje „Odinės kurpaitės pasakojimas“, kurią ves muziejaus edukatoriai.

Moksleivių darbus vertins Vilniaus miesto progimnazijų, vidurinių mokyklų ir gimnazijų mokytojai, Valdovų rūmų darbuotojai, Lietuvos edukologijos universiteto dėstytojai bei studentai. Vilniaus miesto istorijos olimpiadą remia leidykla „Šviesa“.

 

Renginio programa

10.30 – 11.00 val.

Dalyvių registracija Valdovų rūmų fojė.

11.00 – 11.20 val.

Olimpiados atidarymas.

11.20 – 11.30 val.

Mokinių pasirengimas užduočių atlikimui.

11.30 – 13.00 val.

Užduočių atlikimas.

Edukacinė programa mokytojams „Odinės kurpaitės pasakojimas“

13.10 – 14.40 val.

Darbų vertinimas

Ekskursija Valdovų rūmų ekspozicijoje mokiniams ir jų mokytojams (su gidu).

14.40 – 15.00 val.

Dalyvių apdovanojimai. Olimpiados uždarymas.

 

Kontaktinis asmuo Mindaugas Nefas, tel. nr. 867432821, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai

 
Dalijamės patirtimi ir pastebėjimais

ALYTAUS MIESTO MOKYKLŲ MOKINIŲ ISTORIJOS KONKURSAI

 

                      Dabartinėje Lietuvos švietimo sistemoje prasidėjęs tiksliųjų mokslų reikšmės bumas ir didėjanti abiturientų emigracija į Europos universitetus, istorijos mokslą daro nepopuliarų. Vis daugiau gabių mokinių renkasi tiksliuosius mokslus, o ne istoriją. Istorijos mokytojai tuo susirūpinę. Labai svarbu populiarinti istorijos mokslą, kad jis netaptų antrarūšiu dalyku.

  

Skaityti daugiau...
 
Viktorina „Kelmei – 530“
Parašė Monika Žukauskaitė   

Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos Kelmės skyrius kartu su rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriumi bei krašto muziejumi pakvietė į istorijos viktoriną rajono moksleivius. Jie buvo paraginti pasidomėti Kelmės miesto, švenčiančio 530 metų jubiliejų, istorija.

Viktorina buvo organizuota dvaro rūmuose, kuriuose dabar veikia krašto muziejus. Susirinko šešios mokinukų komandos iš Elvyravos pagrindinės, Pakražančio vidurinės, Kelmės „Aukuro“ pagrindinės, Vaiguvos Vlado Šimkaus vidurinės mokyklų, Kelmės „Kražantės“ progimnazijos bei Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos. Kiekvieną komandą sudarė trys moksleiviai. Iki pat viktorinos pradžios vaikai iš rankų nepaleido užrašų, kuriuose buvo užfiksuoti patys svarbiausi ir įdomiausi su rajono centru susiję faktai.

Renginį pradėjęs Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos Kelmės skyriaus pirmininkas Ir Vaiguvos Vlado Šimkaus vidurinės mokyklos mokytojas Evaldas Butkus sakė, jog dalyvaujant viktorinoje svarbu vadovautis olimpiniu principu, varžytis draugiškai ir stengtis kuo geriau pažinti savo kraštą.

Pirmiausia komandos turėjo atlikti testo užduotis. Šioje rungtyje jų laukė 30 klausimų. Vieniems iš jų atsakyti pakako bendrųjų istorijos žinių, kiti ragino prisiminti su Kelmės miesto raida ar asmenybėmis susijusias smulkmenas. Antroji viktorinos dalis reikalavo ne tik puikių teorinių žinių, bet ir praktinio miesto pažinimo: komandos turėjo įvardinti žemėlapyje pažymėtus svarbiausius objektus.

Na, o trečiosios dalies metu komandos pristatė paruoštus namų darbus „Ką aš norėčiau parodyti į Kelmę atvykusiam svečiui“. Elvyraviškiai pasakojo apie Kelmės mažąją architektūrą (skulptūras), kražantiškiai didelį dėmesį skyrė Kelmės istorijai, vaiguviškiai domėjosi Kelmės ypatumais, o J. Graičiūno gimnazistai „keliavo“ po Kelmės dvarą. Pakražančio vidurinės mokyklos moksleiviai padeklamavo eiliuotą legendą apie Kelmės kilmę, bei buvusio kelmiškio, jau dabar amžinatilsį, rašytojo Icchoko Mero mintis apie Kelmę.

Susumavus balus, kuriuos komandos surinko atlikusios visas užduotis, komisija paskelbė viktorinos nugalėtojus. Pirmąją vietą iškovojo Vaiguvos Vlado Šimkaus vidurinės mokyklos komanda, antroji vieta atiteko Kelmės J. Graičiūno gimnazijos moksleiviams, trečioji – Pakražančio vidurinės mokyklos jauniesiems istorikams. Visi dalyviai apdovanoti Lietuvos istorijos asociacijos Kelmės skyriaus padėkos raštais, Švietimo, Kultūros ir sporto skyriaus bei krašto muziejaus atminimo dovanėlėmis.

Komisijos nariai renginio pabaigoje džiaugėsi, kad moksleiviai neblogai pažįsta savo miestą, jo istoriją bei žmones.

IMG 5178IMG 5177

IMG 5168

IMG 5211

 
Moksleivių konferencija Marijampolėje
Parašė Marijampolės LIMA skyriaus pirmininkė Vaida Pituškienė   

   Visą kovo mėnesį Marijampolėje vyksta renginiai, skirti Marijampolės miesto vardo grąžinimo 25-mečiui paminėti. Ta proga buvo organizuota ir mokinių konferencija „Mano miestas- Marijampolė“ . Šiame renginyje aktyviai dalyvavo ir Marijampolės LIMA skyriaus nariai, kurie drauge su mokiniais paruošė daug įdomių pranešimų. Mokinių pasirinktos pranešimų temos buvo įvairios ir įdomios. Tai ir Marijampolės miesto vardo istorija bei marijampoliečių prisiminimai, ir istorinių 1989 metų įvykių išgyvenimai, kai miestui buvo sugrąžintas jo istorinis Marijampolės vardas, ir Sūduvos krašto istorija, Kvietiškio dvaro įtaka Marijampolės miesto raidai, Marijonų vienuolijos indėlis Marijampolės miestui, kiti istoriniai įvykiai (pokario laikotarpis), Sūduvos krašto žymūs žmonės, jų veikla ir likimai bei šių dienų Marijampolė. Marijampolės miesto kraštotyros muziejaus istorikai pakvietė keletą mokinių ir jų mokytojus skaityti pranešimus istorinėje- mokslinėje konferencijoje „Marijampolė istorijos verpetuose".

   Džiugu, kad Marijampolės LIMA skyriaus nariai yra aktyvūs ne tik savo mokyklose, bet daug prisideda ir prie miesto bendruomenės istorinių- pilietinių projektų organizavimo bei jų įgyvendinimo.

konferencija-1 konferencija-2

 
Siūloma galimybė stiprinti pilietinį ugdymą, pagilinti istorijos žinias
Parašė Administratorius   

paroda issaugota tiesaViešoji įstaiga „Tautos paveldo tyrimai“ 2013–2014 ir 2014–2015 mokslo metais siūlo Jūsų mokykloje surengti edukacinį renginį-parodą „IŠSAUGOTA TIESA“.

Renginio-parodos tikslas – pristatyti mokiniams unikalų atvejį mūsų šalyje – pokario ginkluoto pasipriešinimo dalyvio Andriaus Dručkaus labai sudėtingomis sąlygomis išsaugotus ir mūsų dienas pasiekusius autentiškus Vytauto apygardos „Lokio“ rinktinės archyvo (1944 -1958) partizanų veiklos įsakymus, partizanų spaudą, laiškus, dienoraščius, fotografijas.
Tai šiaurės rytų Lietuvoje ir Latvijoje kovojusių partizanų gyvenimo kasdienybė, jų siekiai ir svajonės dėl Lietuvos Nepriklausomybės. Parodoje atsispindi Lietuvos muziejuose, Lietuvos ypatingajame archyve, taip pat Latvijos Valstybės archyve surasta medžiaga.

Plačiau...


Atsakingas asmuo Klaudijus Driskius, tel.:8-69948388, el.paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sekantis > Pabaiga >>

Puslapis 9 iš 11