Home
RENGINIŲ „UŽ JŪSŲ IR MŪSŲ LAISVĘ!” PROGRAMA
Parašė Administratorius   

Bendra programa-Kosciuska

Andrejus Tadas Bonaventūra Kosciuška, daugiausiai žinomas kaip Tadas Kosciuška (1746-1817) – istorinėje Lietuvoje gimęs bajoras, Jo Karališkosios Malonybės ir Abiejų Tautų Respublikos Varšuvos kadetų korpuse ir Paryžiaus karo mokykloje subrendęs inžinerijos karininkas, savo talentus atskleidęs JAV Nepriklausomybės kare (1775-1783), Rusijos – Abiejų Tautų Respublikos kare (1792) ir jo vardu pavadintame sukilime (1794).

Pagrįstai laikomas vienu svarbiausių pasaulio laisvės simbolių XVIII a. pabaigos- XIX a. I pusės Revoliucinių karų epochoje, kovojęs už tautų ir žmogaus laisvę tiek tarnyboje, tiek asmeniniame gyvenime. Nepripažinęs nei vergovės, nei baudžiauninkų išnaudojimo, darbų neskyręs nuo žodžių, tikėjęs Teisybe, Laisve ir Nepriklausomybe, visuotinės piliečių idėjos propaguotojas ir ideologas, karys ir poetas.

Nepaisant vidutinės kilmės, savo asmeninių savybių ir pasišventimo dėka sugebėjęs tapti žmogumi, kurį lenkai ir lietuviai laiko savo naujosios, luominės visuomenės rėmus peržengusios tautos simboliu, amerikiečiai – kovos už nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos simboliu, australai ir kitos Didžiosios Britanijos sandraugos valstybės – laisvės šaukliu, prancūzai ir šveicarai – garbės piliečiu, o baltarusiai - garsiausiu baltarusiu.

Šį žmogų vertino ir draugu laikė JAV Nepriklausomybės ideologas, trečiasis JAV prezidentas Tomas Džefersonas, jo draugystės siekė Rusijos caras Aleksandras I ir Prancūzijos imperatorius Napoleonas I Bonapartas.

Šiemet minime 200-ąsias jo mirties metines, šios datos proga UNESCO 2017 metus pavadino Tado Kosciuškos metais.
Šia proga Tado Kosciuškos atminimui visuomeninėmis pastangomis bei palaikant Lietuvos ir Lenkijos valstybinėms institucijoms, Vilniaus mieste spalio 8-13-15-18 dienomis yra numatoma renginių programa „UŽ JŪSŲ IR MŪSŲ LAISVĘ!” Maloniai kviečiame visus aktyviai joje dalyvauti!

 

logo 2020 mazas failas

KONKURSAS

KONKURSO PARTNERIAI
LR Seimas
Švietimo, mokslo ir sporto ministerija
LII
LIMA siuntimui
VU IF
Delfi RGB-new-page-001
LNB logo
Valdovu rumai
juodas logo GoHisto

Prisijungę

Mes turime 2 svečius online