Home Renginiai LAISVĖS GYNĖJŲ DIENOS MINĖJIMAS VAIGUVOS VLADO ŠIMKAUS PAGRINDINĖJE MOKYKLOJE
LAISVĖS GYNĖJŲ DIENOS MINĖJIMAS VAIGUVOS VLADO ŠIMKAUS PAGRINDINĖJE MOKYKLOJE

     Kelmės rajono Vaiguvos Vlado Šimkaus pagrindinės mokyklos bendruomenė kartu su visa Lietuva 25-ąjį kartą pagerbė už šalies laisvę 1991-ųjų sausį kovojusius ir gyvybę paaukojusius žmones. Iš pat ryto, 8 valandą, prasidėjo pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija". Mokiniai su žvakelėmis rankose gyvu žiedu apjuosė mokyklą, tylos minute pagerbė žuvusiųjų atminimą. Sugrįžę į mokyklą, visi suėję į salę, dalyvavome literatūrinėje – muzikinėje kompozicijoje „Sausio 13 – oji. Laisvės kaina". Dar kartą visi prisiminė žmones, paaukojusius gyvybę, suteikusius mums Viltį į ateitį žengti Laisvės keliu. Tyliai visi klausė pagarbiai tariamų 14 pavardžių. Mirtis prieš dvidešimt penkis metus šventė tik laikiną pergalę. Laisvės Gynėjai gyvi mūsų širdyse, mūsų atmintyje.

     Sugrįžę į klases, pasakojo vieni kitiems, ką jie žino apie šiuos įvykius iš savo tėvų ir senelių pasakojimų. Juk net vyriausiems mokyklos mokiniams tai jau tolima istorija, o jų tėvams tai gyvi, jaudinantys prisiminimai, tai laisvės pulsavimas širdyse. Tai pasididžiavimas žmonėmis, gynusiais Laisvę.
    Istorijos pamokose, mokiniai kartu su mokytoju vykdė istorinių faktų analizę, buvo rodoma to meto vaizdo medžiaga. Vėliau mokiniai žiūrėjo dokumentinį filmą „Laisvės kaina". Per informacinių technologijų pamokas mokiniai, dirbdami grupėse, rinko medžiagą ir rengė pateiktis. Jas vėliau vertino komisija, o geriausios buvo apdovanotos.
    Mokyklos jaunajai kartai, atėjusiai į pasaulį po tragiškų istorinių įvykių, dokumentiniai televizijos kadrai, liudininkų, mokytojų, tėvų pasakojimai yra svarbi priemonė, formuojanti jų istorinę atmintį.

 

Vaiguvos Vlado Šimkaus pagrindinės mokyklos istorijos mokytojas metodininkas,

LIMA Kelmės skyriaus pirmininkas Evaldas Butkus

1 Mobile 3 Mobile 6 Mobile