Home Renginiai Viktorina „Kelmei – 530“
Viktorina „Kelmei – 530“
Parašė Monika Žukauskaitė   

Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos Kelmės skyrius kartu su rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriumi bei krašto muziejumi pakvietė į istorijos viktoriną rajono moksleivius. Jie buvo paraginti pasidomėti Kelmės miesto, švenčiančio 530 metų jubiliejų, istorija.

Viktorina buvo organizuota dvaro rūmuose, kuriuose dabar veikia krašto muziejus. Susirinko šešios mokinukų komandos iš Elvyravos pagrindinės, Pakražančio vidurinės, Kelmės „Aukuro“ pagrindinės, Vaiguvos Vlado Šimkaus vidurinės mokyklų, Kelmės „Kražantės“ progimnazijos bei Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos. Kiekvieną komandą sudarė trys moksleiviai. Iki pat viktorinos pradžios vaikai iš rankų nepaleido užrašų, kuriuose buvo užfiksuoti patys svarbiausi ir įdomiausi su rajono centru susiję faktai.

Renginį pradėjęs Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos Kelmės skyriaus pirmininkas Ir Vaiguvos Vlado Šimkaus vidurinės mokyklos mokytojas Evaldas Butkus sakė, jog dalyvaujant viktorinoje svarbu vadovautis olimpiniu principu, varžytis draugiškai ir stengtis kuo geriau pažinti savo kraštą.

Pirmiausia komandos turėjo atlikti testo užduotis. Šioje rungtyje jų laukė 30 klausimų. Vieniems iš jų atsakyti pakako bendrųjų istorijos žinių, kiti ragino prisiminti su Kelmės miesto raida ar asmenybėmis susijusias smulkmenas. Antroji viktorinos dalis reikalavo ne tik puikių teorinių žinių, bet ir praktinio miesto pažinimo: komandos turėjo įvardinti žemėlapyje pažymėtus svarbiausius objektus.

Na, o trečiosios dalies metu komandos pristatė paruoštus namų darbus „Ką aš norėčiau parodyti į Kelmę atvykusiam svečiui“. Elvyraviškiai pasakojo apie Kelmės mažąją architektūrą (skulptūras), kražantiškiai didelį dėmesį skyrė Kelmės istorijai, vaiguviškiai domėjosi Kelmės ypatumais, o J. Graičiūno gimnazistai „keliavo“ po Kelmės dvarą. Pakražančio vidurinės mokyklos moksleiviai padeklamavo eiliuotą legendą apie Kelmės kilmę, bei buvusio kelmiškio, jau dabar amžinatilsį, rašytojo Icchoko Mero mintis apie Kelmę.

Susumavus balus, kuriuos komandos surinko atlikusios visas užduotis, komisija paskelbė viktorinos nugalėtojus. Pirmąją vietą iškovojo Vaiguvos Vlado Šimkaus vidurinės mokyklos komanda, antroji vieta atiteko Kelmės J. Graičiūno gimnazijos moksleiviams, trečioji – Pakražančio vidurinės mokyklos jauniesiems istorikams. Visi dalyviai apdovanoti Lietuvos istorijos asociacijos Kelmės skyriaus padėkos raštais, Švietimo, Kultūros ir sporto skyriaus bei krašto muziejaus atminimo dovanėlėmis.

Komisijos nariai renginio pabaigoje džiaugėsi, kad moksleiviai neblogai pažįsta savo miestą, jo istoriją bei žmones.

IMG 5178IMG 5177

IMG 5168

IMG 5211